You are currently viewing A KÉP születése, avagy nyomtassunk!

A KÉP születése, avagy nyomtassunk!

Minden képnek megvan a saját története. Jelen esetben nem csak arra gondolok, hogy azt a bizonyos pillanatot hogyan ragadja meg a fotográfus, hogyan komponálja, miként készül fel rá. Arra is gondolok, hogy milyen folyamatok során születik meg maga A KÉP. Én azt hittem, hogy ezt tudom. Persze… szöget üt a fejembe egy gondolat, összeáll a terv, hogy mit és hogyan szeretnék megmutatni. Majd megtervezem az utat, az időpontot, hogy milyen fényben lesz legszebb a fotó tárgya, vagy stúdió esetén a kompozíciót és a világítást. Elképzelem a stílust, a színvilágot és minden apró részletre odafigyelve elkészítem a nyers képet. Persze van, amikor a pillanat varázsa fog meg, és nincs tervezgetés, nincs elmélkedés, csak egy gyors reflex mozdulattal elkapjuk azt a bizonyos mozzanatot, amit megláttunk, amibe beleszerettünk. És még sorolhatnám a példákat, de nem teszem, mert akkor soha nem érünk a végére. J Szóval megszületett a nyers kép. Ezt egy jó fotós szépen kidolgozza szoftverek segítségével, hiszen digitális világban élünk. És kész… gondolnánk… létrehozunk egy JPG-t (esetleg más formátumot) mehet is facebook-ra, pályázatra csinálhatunk „slide show-t” és egyéb digitális finomságokat.

Tényleg kész A KÉP? Nos, amióta új lakó költözött az „irodámba”, úgy gondolom, hogy nincs. Na, jó… eddig is így gondoltam, de mióta itt zümmög mellettem a Canon Imageprograf Pro-1000-es nyomtatója, azóta végkép úgy érzem, hogy egy fotó végleges létformája a nyomtatott kép! És végre, ahogy arról álmodtam korábban, az egész folyamat a kezemben van. A nyerstől a nyomtatásig, egészen A2-es méretig. A beépülő modullal egyből nyomtathatok Lightroom-ból, vagy Photoshop-ból. És azt nyomtatom, amit a képernyőn is látok, hiszen használja szépen az ICC profilt! Én választom ki a papírt a témának megfelelően, és nem kell semmit sehová küldözgetnem, és aggódnom azon, hogy milyen lesz a nyomat, és hogy mi történik a fotómmal. Persze, van nagyon sok profi nyomtatással foglalkozó cég, akik kiváló minőségben nyomtatnak, és biztos olcsóbban, mint amennyibe nekem kerül így egy nyomtatás. DE!!! Az a pici apró plusz valahogy mindig hiányzott. Most, hogy tényleg látom, átélem a kép születését, ahogy szépen lassan kicsúszik a nyomtató tálcájára és a szemem előtt kel életre, nos, az… nem is tudom… fenomenális?! Így lesz valahogy igazán az enyém a kép, hiszen ott állok mellette, amikor megszületik!

Essen néhány szó a nyomtatóról magáról is. Nem kis darab az biztos. Majd’ 80cm széles és 32kg. Mivel A2-ben is nyomtat, ezért persze kell a méret. A súly pedig abban is szerepet játszik, hogy nyomtatás közben ne vibráljon. 12db patron van benne, tehát színenként lehet nyugodtan cserélgetni. Külön tinta gondoskodik a feketéről és a matt feketéről illetve van egy speciális „chroma” is, ami a megfelelő fényesség eléréséről (kicsit egyszerűsítve) gondoskodik. Amint azt már említettem van hozzá beépülő modul az Adobe termékekhez, ami gyorsítja a munkafolyamatot. A nyomtató úgynevezett mikroszkopikus tintacseppekkel dolgozik a precízebb nyomtatás elérése érdekében. A rendszer figyeli azt is, hogy ha valamilyen oknál fogva egy fúvóka – a 18432-ből – nem működik, akkor azt egy alternatív fúvókával helyettesítse, így biztosítva azt, hogy ne maradjon üres csík a nyomaton!

És még sorolhatnám a technikai újításokat, amiket a Canon belepakolt ebbe a remek nyomtatóba. Ami a legfontosabb, hogy mesésen nyomtat, könnyű használni, és szerintem még szép is! Nagyon jó ötlet volt a Canon-tól az L szériás objektíveken is látható piros csík elhelyezése a printer előlapján. (Ezt szerintem csak az elvetemült Canon-osok értékelik! 😀 )

Persze nem csak a saját szórakoztatásomra vettem meg. Szeretném a portfólióba is beépíteni. Reménykedem benne, hogy lesz rá kereslet, hiszen például egy esküvőről a legszebb pillanatok akár egy A2-es nyomaton életre keltve mutatnak a legszebben. És természetesen, ha egy kedves megrendelőnek megtetszett egy-egy fotóm, akkor akár az is nyomtatásra kerülhet. Ha esetleg fotós barátnak, kollégának szüksége lenne nyomtatásra, akkor arra is találunk megoldást. Persze, ezzel még sok munka lesz… J Akkor örülünk Vincent? Persze, hogy örülünk, hiszen KÉP születik!

web_2016_09_28_imageprograf_1117 web_2016_09_28_imageprograf_1121-3 web_2016_09_28_imageprograf_1122 web_2016_09_28_imageprograf_1125 web_2016_09_28_imageprograf_1125-4 web_2016_09_28_imageprograf_1129-2

Üdv, PixLX

Vélemény, hozzászólás?

19 − 15 =