You are currently viewing Segítség!! Pályáznék!!! (FIAP)

Segítség!! Pályáznék!!! (FIAP)

A legutóbbi workshop-on, a fotózással foglalkozó barátaim, ismerőseim feltették a kérdést: Hogyan kell pályázni? Hogyan és hol kezdjem? Akkor és ott, megígértem nekik, hogy írok erről egy röpke kis blog bejegyzést.

Indítsunk azzal, hogy miért is kezd el valaki pályázatokon részt venni? Az én esetemben ennek két prózai oka volt: szerettem volna megmérettetni a fotóimat, és látni, hogy merre tartok. Illetve szeretném elérni az AFIAP fotóművésze címet. Ebből már talán az is kiderült, hogy én a FIAP szervezet által „patronált” pályázatokra fókuszálok. Ez a bejegyzés is erről fog szólni.

Lássuk akkor, hogy miként kezdjünk neki. Első körben nagyon fontos, hogy legyen már egy pályázati anyagunk, amivel majd el tudunk indulni. De miért nem a kiírás alapján készítjük el a fotókat? Nos, ahogy azt Eifert Jánostól tanultam, jobb, ha a kész anyaghoz választjuk a pályázatot, mintha a kiírás alapján készítjük el a képeket! Ez a tanács azért megszívlelendő mert, ha már a kiírást látjuk, akkor nem biztos, hogy lesz időnk elkészíteni a fotókat! Szóval én ezt a metódust követem. (Bár azt is el tudom képzelni, hogy valaki a kiírásból merít inspirációt, és úgy készíti el a képeket! Ez is jó lehet, de nagyon előre kell gondolkozni!) Ha van már portfóliónk, amiről úgy gondoljuk, hogy jó lehet egy pályázatra, akkor igyekezzünk egy tapasztalt fotóssal megnézetni az anyagot! Több szem többet lát, és egy jó bírálatból még tanulhatunk is. Ne féljünk hát megmutatni az anyagunkat!

Kész az anyag, irány a pályázat. Mivel a FIAP-ra koncentrálunk, ezért az általuk támogatott pályázatokat kell keresnünk. Egyszerű… menjünk fel a FIAP oldalára, a következő link segítségével: FIAP SZALONOK

Itt találjuk a 2016-os évben kiírt szalonokat. Én személy szerint a „2016 by month” ikont szoktam használni ahol hónapokra bontva látjuk a pályázatokat. Ha ide kattintunk, akkor előbb egy kis magyarázó táblázatot találunk a rövidítésekről, amiket a pályázatoknál láthatunk. Ezeket most nem részletezném, mert elég egyértelműek. Ha görgetünk tovább lefelé, akkor megjelennek a pályázatok szép táblázatos formában. Megtalálhatjuk a zárás a zsűrizés illetve az értesítés dátumát is. Továbbá láthatjuk a kategóriákat ahová fotókat várnak tőlünk, illetve az árakat is felfedezhetjük. Fontos információ még a pályázatok linkje. Sajnos angoltudás nem árt, hiszen külföldi pályázatokról (is) beszélünk. Ha a linkre kattintva felmegyünk a szalon oldalára, akkor sok egyéb fontos információt is megtalálunk, mint pl.:

 • A beadandó fotók mérete (print vagy digitális)
 • Ha van kötelező elnevezés, akkor azt is itt találjuk meg
 • Árak (összes és esetleg kategóriánként)
 • Határidők (bár ezt ugye már a táblázatokban is láttuk)
 • Kategóriák és azok részletes meghatározása
 • Egyéb szabályozások
 • Díjak
 • ZSŰRI!!

A zsűrit azért emeltem ki, mert fontos tudnunk, hogy kik fogják bírálni a fotóinkat! Mire gondolok? Ha esetleg „open” kategóriában aktot szeretnénk beadni, akkor jó tudni, hogy a zsűri szereti-e az aktokat. Ez a portfóliójukból viszonylag gyorsan kideríthető. J

Ha kiválasztottuk a pályázatot, akkor össze kell rakni az anyagunkat. Döntsük el, hogy mindegyik kategóriában akarunk-e indulni. Ez általában 3 – 5 kategóriát jelent. Ha nincs mindegyikhez képünk, akkor ne erőltessük.. nem baj, ha az 5-ből csak 3-ban versenyzünk. Annál fontosabb viszont, hogy dokumentáljuk, hogy hová mit küldünk be. Ez akkor lesz fontos, amikor a FIAP felé le kell adnunk az anyagunkat. A legjobb, ha a FIAP által használt EXCEL file-t töltögetjük folyamatosan. (erre majd még kitérek.)

Végre leadtuk az anyagot. Nincs más dolgunk, mint várni a visszajelzést, illetve keresni a következő pályázatot. És itt térjünk ki a FIAP szabályozásra. Ahogy azt a bejegyzés elején említettem, én az AFIAP címe miatt is pályázok. Ahhoz, hogy a cím meglegyen a következőket kell elérni:

 • 40 pontot kell gyűjteni
  • Egy befogadás az egy pont. A befogadás pedig azt jelenti, hogy a zsűri a pontozás alapján úgy ítélte meg, hogy az adott pályázatra elfogadja azt a képet!
  • Fontos, hogy nem kell nyerni!! J Nem kapunk több pontot! Persze, nyerni mindig jó!! J
 • Az első befogadásnak az AFIAP címre történő igény benyújtása előtt legalább 1 évvel kell születnie
 • Legalább 8 országból kell befogadást szerezni
 • Legalább 15 pályázaton kell sikeresen szerepelni
 • A 40 pontot legalább 15 különböző képpel kell elérni
 • A 40 pontból 4-nek „print”-ből kell származnia
 • A FIAP-hoz leadott anyagnak 5 olyan fotót kell tartalmaznia, ami legalább 3 befogadást szerzett

Ha ezeket elértük, akkor a MAFOSZ-nál kell leadnunk az anyagokat. Az idei évre vonatkozóan itt lehet olvasni a részleteket: MAFOSZ, FIAP MINŐSÍTÉSI SZABÁLYZATOK

Az idei leadásnak már lejárt a határideje, de aki most kezdi annak ez úgysem számít.

Arról, hogy milyen dokumentumokat kell leadni (pl.: az excel amit említettem) pedig itt tudtok tájékozódni: KAPCSOLÓDÓ DOKUMENTUMOK

Ezen a linken a 2016-os szabályozást is megtaláljátok. Fontos még tudni, hogy ezek változhatnak, ergo, lehet, hogy 2017-ben már nem pont ez a rendszer lesz érvényben….

Ha kíváncsiak vagytok rá, hogy én milyen fotókat adtam be, akkor nézzetek be ide: EREDMÉNYEIM

Itt találjátok a díjnyertes és a befogadott képeimet.. hátha ez is segít.

Remélem, hogy hasznos kis olvasmány lesz ez azoknak, akik szeretnének elkezdeni pályázatokon részt venni.  Ha kérdés van, keressetek nyugodtan!

Szép fényeket, Üdv, LX

 

1 hozzászólás már van

Vélemény, hozzászólás?

kettő × egy =